KOLUMNE
picok

Rujan je sve bliže, valja se pripremiti

Jedna od najljepših nautičkih ruta na Jadranu vodi iz Marine u Sukošanu (ili u Bibinju kako kažu Bibinjci) kroz Kornate prema jugu. Par milja širok kanal između obale Ugljana i Pašmana je prilično prometan.

Svega tu ima, od trajekata do svih mogućih vrsta plovila, ribarskih brodova i brzih turističkih jurilica. Najzanimljivije je pred Ždrilcem. Uski prolaz ispod mosta koji povezuje ta dva otoka je pravi ispit za sve voditelje brodica i kapetane.

Prolaskom kroz Ždrelac otvara se sasvim drugačija vizura. Dugi Otok i mnogo malih otočića ispred još jednog prolaza Mala Proversa kao da pripremaju oko na ulazak u kornatski arhipelag. Proversa je također vrlo uska, nema mosta, ali ima restorančić.
Kornatski arhipelag spada među najljepše i najpoznatije skupine otoka na Mediteranu. Svjetionik impozantne visine na otoku Sestrice je poput čuvara. Morski put između otoka je pravo uživanje. S jedne strane, prema obali je veliki Kornat, a s druge mnoštvo manjih i većih otoka i otočića. Pogled se mijenja dok plovimo, a u kasno popodne kontrasti duboke modre boje mora i žute, suhe trave na otocima prošarane stijenama i zidovima je posebno dojmljiva. Otoci Levrnaka, Mana, Piškera, Lavsa, Smokvica, Kurba vela te mnogi manje poznatih imena uokviruju prolaz prema jugu.
Mi smo se zaustavili na Smokvici u maloj uvali Lojena. Na dnu plitke uvale je nekoliko restorana, uglavnom sezonskih u kojima se može jesti svježa riba. Izabrali smo Piccolo ispred kojeg je i mali mol s murinzima, no potrebno je najaviti se na telefon i rezervirati mjesto uz koje ide i obavezna večera. Škarpina al forno je bila sasvim dobra, a pogotovo su bile ukusne salate od hobotnica, tune i kozica. Domaća pašteta od tune je svakako za preporučiti. Cijene na ovakvim mjestima, s obzirom da sva opskrba dolazi brodovima s kopna, nisu previsoke.
Četiri stotine kuna za kilogram bijele ribe je prihvatljiva cijena, a u mnogim razvikanijim restoranima je mnogo viša, dakle večera za nekih pedesetak eura po osobi nije za neko pamćenje, no za strance je jeftina, što se i vidjelo jer smo mi jedini od gostiju za desetak stolova bili Hrvati. Ostalo su bili uglavnom Slovenci i Talijani.
Rano jutro na Kornatima je posebno lijepo. Svijetloplavo pješčano dno, modro more, i tišina bonace je doživljaj koji treba ponoviti što češće. To je ona prava ljepota Jadrana.


30.07.2008.